हैलो दोस्तों स्वागत है आपका मेरी नई रेसिपी में Paneer and Potato Curry पनीर और आलू की सब्जी में सब्जी तो हमने बहुत खाई है मगर जहाँ पनीर की बात आती है तो हमारे मन में एक अजीब सी खुशी होती है जो की अलग ही तरह की होती है।
जब भी हम पनीर की बात करते है तो वह सभी को पता है की वह कितना पोस्टिक होता है उसमे भरपूर्ण मात्रा में कैल्शियम की मात्रा पायी जाती है जो की हमारे शरीर के लिए बहुत ही लाभदायक होता है .

अगर हम पनीर को किसी भी रूप में खाते है तो हमारे शरीर में कैल्सियम की कोई कमी नहीं रहती है। तो आज हम आपको पनीर और आलू की Paneer and Potato Curry in Hindi सब्जी बनाने के बारे में बताने जा रहे है .
Table of Contents
तो दोस्तों देर ना करते हुए हम बताते है Paneer and Potato Curry पनीर और आलू की सब्जी यह सभी को बहुत ही पसन्द आती है।
सामग्री :
- 250 ग्राम पनीर
- 4 बड़े आलू कटे हुए
- तेल तलने के लिए
- 4 बड़ी प्याज
- 4 बड़े टमाटर
- हरा धनिया थोड़ा सा
- सूखी लाल मिर्च 5
- हरी लाल मिर्च 5
- गरम मसाला 1 टीस्पून
- देगी लाल मिर्च पाउडर 1 टीस्पून
- 1 टीस्पून हल्दी पाउडर
- 1 टीस्पून धनिया पाउडर
- नमक स्वाद अनुसार
- 1 टीस्पून कस्तूरी मेथी
- 1 टीस्पून अदरक और लहसुन का पेस्ट
- खड़ा गर्म मसाला [साबुत ]
- हींग एक चुटकी
- 1 टीस्पून जीरा
बनाने की विधि :
सबसे पहले हम अपने आलू को लगे और उन्हें छील कर साफ पानी में 2 से 3 बार धो लेंगे और फिर पनीर और आलू के न तो छोटे न ही ज्यादा बड़े चौकोर पीस काट लेंगे पनीर और आलू दोनों को ही अलग – अलग प्लेट में रख देंगे।
अब हम एक कड़ाही में अपना तेल को गर्म करने के लिए रख देंगे जब हमारा तेल अच्छे से गर्म हो जाएगा ,तब हम इसमें अपना कटा हुआ पनीर को डालेंगे थोड़ा -थोड़ा और करछी की मदद से इसको चलाएगे और जब पनीर हल्क़ा गुलाबी होने लगे तब हम अपना पनीर को बाहर निकाल लेंगे।
और अब हम थोड़े – थोड़े आलू को जो की कटे हुए है उनको भी तेल में फ्राई करेंगे ,और जब हमारे आलू हल्के गुलाबी जायेगे तब हम इसको कड़ाही से बाहर निकाल लेंगे। और अब हम कड़ाही में 2 बड़े चमचा तेल रहने देंगे और सारा तेल किसी और बर्तन में रख देंगे Paneer and Potato Curry
अब हम अपनी प्याज और लहसुन ,साबुत लाल मिर्च ,हरी मिर्च ,अदरक और टमाटर का एक पेस्ट बना कर तैयार करेंगे , और अब हम कढ़ाई में जो तेल है उसे अच्छे से गर्म करके , उसमे जीरा और हींग डालेंगे ,1 मिनट के बाद हम इसमें अपने [साबुत ]खड़े मसाले डालेंगे जैसे – की तेज पत्ता ,छोटी इलायची ,1 बड़ी इलायची,काली मिर्च 3 ,2 लॉग आदि को भी तेल में डालेंगे।
कुछ सेकेंड बाद हम हमारा बना हुआ पेस्ट को भी इसमें डालेंगे और अच्छे से मिक्स करेंगे जब हमारा मसाला हल्का गुलाबी हो जाएगा ,तब हम इसमें अपने मसाले जैसे लाल मिर्च पाउडर ,हल्दी पाउडर ,धनिया पाउडर ,गर्म मसाला ,कस्तूरी मेथी और नमक स्वाद अनुसार डालेंगे और थोड़ा सा पानी डालकर .
अच्छे से मिक्स करेंगे और मन्दी गैस पर 6 मिनट तक इसको भुनेगे और बीच – बीच में इसको चलाते रहेंगे ,जब हमारा मसाला अच्छे से भून जाएगा तो तेल मसाले के ऊपर दिखने लगेगा।
और अब हम इसमें अपना पनीर और आलू को डालकर अच्छे से मिक्स करेंगे ,और 10 मिनट तक इसको मन्दी गैस पर ही रहने देंगे। और अब हम इसमें 1 गिलास पानी डालेंगे और मिक्स करेंगे 5 मिनट के बाद गैस को बंद कर देंगे और और 1 टीस्पून गर्म मसाला पाउडर डालेंगे और मिक्स कर दे।
और अब हमारी पनीर और आलू की सब्जी बन कर तैयार है अब हम इसको एक बॉल में निकाल कर रख देंगे और कटा हुआ हरा धनिया डाल देंगे , तो दोस्तों अगर आप ज्यादा तीखा या कम तीखा खाना पसन्द करते है उसके अनुसार मिर्च डाल लेना।
तो दोस्तों केसी लगी आपको हमारी ये रेसिपी पनीर और आलू की सब्जी हमें कमेन्ट करके जरूर बताये। दोस्तों आप अपनों के साथ इसको जरूर बना के ट्राई करे।
और आप इसको रोटी ,पूरी ,नान ,या चावल के साथ भी खा सकते है और गरमा – गरम इसको पनीर और आलू की टेस्टी सब्जी को खाए और आनंद ले।
अपने दोस्तों को सैर करे हमारी यह पोस्ट आशा करती हूँ की आपको मेरी यह पोस्ट पसन्द आयी होगी। Paneer and Potato Curry धन्यवाद
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Paneer and Potato Curry
Hello friends, welcome to my new recipe of Paneer and Potato Curry. .
Whenever we talk about paneer, it is known to all that how nutritious it is, it contains a lot of calcium, which is very beneficial for our body.
If we eat paneer in any form then there is no shortage of calcium in our body. So today we are going to tell you how to make vegetable of Paneer and Potato,
So friends, without delaying, we tell everyone likes this vegetable of paneer and potato very much.
material :
- 250 g paneer
- 4 big potatoes chopped
- oil for frying
- 4 large onions
- 4 large tomatoes
- a little coriander
- dry red chili 5
- green red chili 5
- Garam masala 1 tsp
- Degi red chili powder 1 tsp
- 1 tsp turmeric powder
- 1 tsp coriander powder
- salt to taste
- 1 tsp kasturi methi
- 1 tsp ginger and garlic paste
- Khada Garam Masala [Whole]
- a pinch of asafoetida
1 tsp cumin
Recipe: Paneer and Potato Curry
First of all, we will take our potatoes and peel them and wash them in clean water 2 to 3 times and then cut the paneer and potato into square pieces, neither small nor big, both paneer and potato separately. Will keep it in a plate.
Now we will put our oil in a pan to heat it, when our oil gets heated well, then we will put our chopped paneer in it little by little and stir it with the help of a ladle and when the paneer starts turning light pink. We’ll take out our cheese.
And now we will fry some potatoes which are cut in oil, and when our potatoes turn light pink, then we will take them out of the pan. And now we will leave 2 tablespoons of oil in the pan and put all the oil in another vessel
Now we will prepare a paste of our onions and garlic, whole red chilies, green chilies, ginger and tomatoes, and now we will heat the oil in the pan well, add cumin seeds and asafoetida to it, after 1 minute we will In this, we will put our [whole] spices like bay leaf, small cardamom, 1 big cardamom, black pepper 3, 2 logs etc. will also be put in oil.
After a few seconds, we will add our prepared paste to it and mix it well. When our masala turns light pink, then we add our spices like red chili powder, turmeric powder, coriander powder, garam masala, kasturi methi and salt as per taste.
Will mix well and roast it for 6 minutes on Mandi gas and keep stirring it in between, when our masala is roasted well, oil will start appearing on top of the masala.
And now we will mix our by adding paneer and potatoes to it, and let it remain on slow flame for 10 minutes. And now we will add 1 glass of water and mix it, after 5 minutes turn off the gas and add another 1 tsp garam masala powder and mix it.
And now our is ready by making now we will take it out in a ball and add chopped coriander leaves, then friends, if you like to eat more spicy or less spicy, then according to that chili Put it on
So friends, how did you like this recipe of do tell us by commenting. Friends, you must try making this with your loved ones.
And you can also eat it with roti, puri, naan, or rice and eat it hot and enjoy Paneer and Potato Tasty Vegetable.
Please share this post with your friends, I hope you have liked this post of mine. Paneer and Potato Curry Thank you
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