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कड़ाही पनीर की रेसिपी – Best Kadai Paneer Recipe

मेरे प्यारे दोस्तों स्वागत हैं आपका, मेरी नई पोस्ट में kadai Paneer Recipe in Hindi जो की बहुत ही आसान सी रेसिपी हैं, यह जल्दी से बनकर तैयार हो जाती हैं। यह सभी को बहुत ही ज्यादा पसंद आती हैं।

अगर आप सिम्पल सी मटर और पनीर की सब्जी जो की घर में बनाई जाती हैं, वह खा के बोर हो गए ,हो तो आज हम आपको की बहुत ही टेस्टी सब्जी बनाने का तरीका आपको बताएगे घर में बहुत ही सिम्पल तरीके से सब्जी को बनाया जाता है, जिसके कारण हमारी सब्जी में रेस्ट्रोंरेंट जैसा स्वाद नहीं आ पाता हैं।

Kadai Paneer Recipe

Kadai Paneer Recipe

अगर आप रेस्ट्रोंरेंट जैसा स्वाद लेना चाहते है ,तो हमारी कढ़ाई पनीर की सब्जी जरूर ट्राई करे। अगर आप पनीर को खाने के शौकीन हैं, तो हमारी कढ़ाई पनीर एक नए स्वाद को देने वाली सब्जी हैं। इसकी खाश बात यह हैं की यह आसानी से 10, 12 मिनट में बनके तैयार हो जाती हैं।

इसमें शिमला मिर्च और प्याज के जो पीस होते हैं, वह सब्जी के टेस्ट को दुगना कर देते हैं।
आज में आपको ढाबा स्टाइल में बहुत ही स्वादिस्ट Punjabi Kadai Paneer की सब्जी बताने जा रही हूँ, तो चलिये शुरु करते हैं।

कड़ाही पनीर बनाने के लिए सामग्री : kadai Paneer Recipe

  • 250 ग्राम पनीर
  • 200 ग्राम शिमला मिर्च
  • 200 ग्राम प्याज
  • 200 ग्राम टमाटर
  • थोड़ी सी क्रीम
  • 2 तेज पत्ता
  • 4 हरी मिर्च
  • 1 टीस्पून जीरा
  • 1 टीस्पून साबुत धनिया
  • 1 बड़ा चमचा तेल
  • 2 टीस्पून मखन
  • 3 टीस्पून काजू
  • थोड़ा सा हरा धनिया
  • 1 टीस्पून धनिया पाउडर
  • 1 हल्दी पाउडर
  • 1 टीस्पून लाल मिर्च
  • 1 टीस्पून गरम मसाला


कड़ाही पनीर बनाने की विधि :

सबसे पहले हम अपनी शिमला मिर्च को धो लेंगे, फिर उसे चकोर पीस में काट लेंगे [क्यूब में ] और अब हम प्याज को भी छील के साफ पानी में धो के चार पीस कर लेंगे और उसको अलग -अलग रख देंगे।

एक तरफ हम अपने टमाटर को भी धोके साफ पानी में उसके भी चार पीस कर लेंगे और अब हम एक कड़ाही लेंगे उसमे तेल डालेंगे और जब हमारा तेल गर्म हो जायेगा तब हम इसमें काजू और टमाटर, हरी मिर्च डालकर 2 मिनट तक चलाएगे जैसे ही हमारे टमाटर नरम हो जायेगे हम कड़ाही से बाहर निकाल लेंगे।।

और जब यह ठंडा हो जाएगा तब हम मिक्सी की मदद से पीस लेंगे और उसकी ग्रेवी तैयार करेंगे, अब हम कड़ाही में तेल डालकर गर्म करेंगे और उसमे जीरा, तेज पत्ता डालेंगे और साबुत धनिया भी हल्का सा भूनलेंगे, अब हम कड़ाही में शिमला मिर्च,प्याज को डालकर 3 मिनट तक भूनेंगे और अब हम अपनी प्याज और शिमला मिर्च को बाहर निकाल लेंगे।

अब हमारी कड़ाही में जो तेल बचा है ,उसमे मखन डालेंगे , और हमारी टमाटर और काजू का जो पेस्ट हैं ,उसको कड़ाही में डालेंगे ,और उसको चलाते रहेंगे ,अब हम इसमें लाल मिर्च 1 टीस्पून डालेंगे , नमक स्वाद अनुसार ,और 1 टीस्पून हल्दी पाउडर ,1 गरम मसाला डालेंगे ,धनिया पाउडर डालेंगे औरअच्छे से मिक्स करेंगे।

और अब हम मंदी गैस पर 5 मिनट तक भूनेंगे।
जब हमारा मसाला तेल छोड़ने लगे, तब हम इसमें अपना शिमला मिर्च, प्याज को भी डाल देंगे और 2 मिनट के बाद पनीर भी डाल दे और इसको अच्छे से पकाये 10 मिनट तक मंदी गैस पर जब हमारी ग्रेवी अच्छे से पक जाये अब हम अपनी गैस को बंद कर देंगे। हम इसमें हरा धनिया काट के गार्निशिंग करेंगे।

और अब हमारी kadai Paneer में क्रीम भी डाल देंगे। अब हमारी कड़ाही पनीर की सब्जी बनकर तैयार है। अब आप इसका मजा ले सकते हैं। आप इसे रोटी, पूरी, चावल आदि किसी के भी साथ खा सकते हैं। “धन्यवाद “

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Method :

Welcome my dear friends, in my new recipe kadai Paneer Recipe which is a very easy recipe, it is prepared quickly. Everyone likes it very much.

If you are bored of eating the simple peas and paneer vegetable that is made at home, then today we will tell you how to make a very tasty curry of paneer, made in a very simple way at home. It goes here due to which our vegetable does not taste like a restaurant.

If you want to taste like a restaurant, then you must try our Kadai Paneer Ki Sabzi. If you are fond of eating paneer, then our Kadai Paneer is a vegetable that gives a new taste. Its special thing is that it is easily prepared in 10, 12 minutes.

The pieces of capsicum and onion in it double the test of the vegetable.


Today I am going to tell you very tasty Paneer curry kadai Paneer Recipe in Dhaba style,
So let’s start.

Ingredients for making

  • 250 g paneer
  • 200 grams capsicum
  • 200 grams onion
  • 200 grams tomatoes
  • some cream
  • 2 bay leaves
  • 4 green chilies
  • 1 tsp cumin
  • 1 tsp whole coriander
  • 1 tablespoon oil
  • 2 tsp butter
  • 3 tsp cashews
  • a little coriander
  • 1 tsp coriander powder
  • 1 turmeric powder
  • 1 tsp red chili
  • 1 tsp garam masala

Method :

First of all, we will wash our capsicum, then cut it into square pieces [in cubes] and now we will also peel the onion, wash it in clean water and cut it into four pieces, and keep them separately.

On the one hand, we will also wash our tomatoes and cut them into four pieces in clean water, and now we will take a pan, add oil to it and when our oil becomes hot, then we will add cashews and tomatoes, green chilies and stir for 2 minutes. As soon as our tomatoes become soft, we will take them out of the pan.

And when it cools down, then we will grind it with the help of a mixer, and prepare its gravy, now we will heat oil in a pan, add cumin seeds, bay leaves and fry whole coriander, now we will put it in a pan. Add capsicum, onion and fry for 3 minutes, and now we will take out our onion and capsicum.

Now the oil left in our pan, we will put butter in it, and our tomato and cashew paste will be put in the pan, and we will keep stirring it, now we will add 1 teaspoon of red chili, salt according to taste, and 1 teaspoon of turmeric. Add powder, 1 garam masala, add coriander powder and mix well.

And now we will fry for 5 minutes on slow gas.
When our masala starts leaving oil, then we will put our capsicum, onion in it, and after 2 minutes add paneer, and cook it well for 10 minutes on slow gas, when our gravy is cooked well, then We will also add green coriander to it.

And now we will also put cream in our Kadai Paneer Recipe. Now our kadai Paneer Recipe curry is ready. Now one can have fun. You can eat it with roti, puri, rice etc. Thank you

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